Składniki:
- 300 g sera Greyerzer
- 3łyżki + 200 ml wytrawnego białego wina
- pieprz
- 150 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 1,5 l oleju
- 2 białka
Przygotowanie:
Ser pokroić na 16 słupków (ok 5 cm długości). Skropić 3 łyżkami wina, doprawić pieprzem i odstawić na 1,5 godziny. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać 200 ml wina i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Do ciasta dodać łyżkę oleju. Białka ubić na sztywna masę i również wmieszać do ciasta. Kawałki sera osączyć na ręczniku papierowym, a następnie obtaczać w cieście. Olej rozgrzać w rondlu i smażyć malakoffsy porcjami po 3-4 sztuki. Osączać nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.