Składniki:
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- Sól
- 500 g mąki
- 3 średniej wielkości cebule
- 6 pomidorów
- 2 tureckie papryczki (Sivri Biber)
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek pietruszki
- 250 g mielonej jagnięciny
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru z papryki (Biber salçası)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- Czarny pieprz
- Szczypta chili w płatkach
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Pół ogórka
- 2 czerwone cebule
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane
składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.
4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.
Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.