Składniki na 4 porcje:
- 200 ml mleka,- 500 g mąki,
- 21 g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 130 g masła,
- jajko,
- sól,
- 4 łyżki powidła śliwkowego,
- 50 g mielonego maku,
- cukier puder
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i 100 ml ciepłego mleka, zmieszać z częścią mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny.50 g masła roztopić, ostudzić, zmieszać z 100 ml mleka i wlać do miski z zaczynem. Dodać jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru i wszystko wyrobić na gładkie
ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy kawałek spłaszczyć i na środek ciasta nałożyć łyżkę powidła, zamknąć brzegi i formować knedle.
Na posypanej mąką powierzchni ułożyć knedle, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 20
minut.
Knedle gotować na parze pod przykryciem przez ok 20 minut.
80 g masła roztopić, dodać mak i smażyć przez minutę. Wylać na gotowe knedle. Posypać cukrem pudre