Forma na babki kojarzy nam się raczej z innymi świętami - wielkanocnymi ale czy nie wygląda ładnie piernik upieczony w takim kształcie? Formy do babek w takim i innym kształcie znajdziecie w Wyszukiwarce mebli i dekoracji Favi.pl&nb...
Nie ma to jak domowej roboty pieczone mięsa. Wiadomo co się dodało i smakuje znacznie lepiej niż sklepowe. Upieczona przeze mnie karkówka doskonale nadaje się zarówno na danie obiadowe jak i na cienko pokrojone plasterki do kanapki....
Leniwe zrobione z białego sera (u mnie wiejski, domowy) Bardzo smaczne. Można je podawać solo, tylko podgrzane na tłuszczu lub z sosem.500 g białego sera w kostce4 jajkasól150 g mąki pszennejSer przetrzeć przez sitko o dużych oczkac...
Chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam, zupełnie inna od tych które robiłam. Może dziwne ale wcześniej nie robiłam szarlotki na kakaowym cieście. Miękkie kakaowe ciasto i delikatna bezowa pianka w połączeniu z jabłkami jest wprost pr...
Przepis znany przez wielu od lat a ja, wstyd się przyznać, robiłam wątróbkę w ten sposób po raz pierwszy. Bardzo smaczna, inna od tej którą znam. Chrupiąca z wierzchu, miękka w środku :)300 g wątróbki drobiowej1 duże jajkook. 4 łyże...
Gotowałam wiele zup dyniowych na różne sposoby ale jak zawsze się okazuje, że prostota jest najlepsza :) Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, na pewno nie więcej niż 15-20 minut. Bardzo smaczna, kremowa, z delikatnym smakie...
Przepyszna pierś z gęsi pieczona tylko w najprostszych przyprawach. Podana z dodatkiem jabłek, dyni i świeżej żurawiny nabiera zupełnie innego wymiaru. Przed podaniem posypana szczypiorkiem który nadaje nie tylko koloru ale i smakow...
Coś słodkiego choć bez cukru do zrobienia na szybko. Placuszki z tartej na surowo dyni i jabłek. Wystarczy zamieszać wszystkie składniki łyżką i po 5 minutach mamy gotowy deser :) Lubię takie przepisy na szybko :) Jeśli smażymy na d...
Torcik bardzo czekoladowy. Prosty w wykonaniu, robi się go dość szybko a potem zostaje tylko delektowanie się nim przy kominku lub pod ciepłym kocem ;)biszkopt:6 dużych jajek3/4 szklanki cukru1 płaska łyżka proszku do pieczenia1 szk...
Ribolitta to gęsta zupa wywodząca się z Toskanii. Poznałam ją będąc na wakacjach w Toskanii. Głównym jej składnikiem jest kapusta i fasola. Zagęszcza się ją małymi kawałkami chleba. Wywodzi się z kuchni ubogich którzy wykorzystywali...
Dzisiaj wszyscy świętują Dzień Makaronu. U mnie prosta wersja na szybki obiad. Makaron penne z sosem którego zrobienie zajmuje nie więcej niż gotowanie makaronu :) Pyszne :)ok. 200 g makaronu penne250 g pieczarek250 g cukinii1-2 łyż...
Pyszne orzechowe ciasto z typu "ucieranych" z jabłkami. Bardzo sezonowe, proste i bardzo smaczne. Rozchodzi się w mig ;)150 g miękkiego masła120 g cukru190 g mąki pszennej150 g mielonych orzechów1 mocno czubata łyżeczka proszk...
Danie dla zabieganych. Jego przygotowanie trwa niecałe pół godziny. W dodatku robi się je w jednym garnku :) Pulpeciki są bardzo delikatne, a gotowana z nimi kasza nabiera pysznego smaku :)200 g mielonej cielęciny1 małe jajkopół kaj...
Naleśniki pochodzące z Węgier których recepturę stworzył Karol Gundel. Nadziewane są masą orzechową z rodzynkami i skórką pomarańczową. Wierzch polany jest sosem czekoladowym. Pachną niesamowicie na cały dom :) Słodkie, sycące, pysz...
Nastawiłam się wieczorem że zrobię sernik. Niestety, gdy zajrzałam do lodówki ujrzałam tam tylko 3 jajka. Mimo wszystko zaryzykowałam i zrobiłam sernik, taki na dużą blachę. Wynik jest naprawdę zaskakujący. Wyszedł delikatny sernik,...