300g mąki,
125g masła,
1 czubata łyżka cukru pudru,
1 żółtko,
1 jajko
Masa serowa:
1kg mielonego twarogu z wiaderka,
½ szklanki oleju,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
2 żółtka,
1 duże opakowanie (65g) budyniu śmietankowego,
2 łyżki mleka w proszku
Przygotować spód: masło posiekać z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wylepić blachę, formując wyższe boki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste.
W tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na zapieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając 3/4 szklanki cukru pudru. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Nałożyć ją na sernik i piec w temperaturze 150 stopni jeszcze około 15 - 20 minut, aż piana zacznie się zezłacać.
Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Smacznego;)