Już od bardzo dawna miałam ochotę na sernik i w końcu, spełniłam to pragnienie. Sernik wyszedł wilgotny, delikatny, a zamknęłam go w michaszkach , no bo i spód i wierzch to popularne cukierniki michaszki :)
Składniki
240 g (16 sztuk) cukierków michaszki
50 g masła
120 g cukierków ( ok 8 sztuk) utarłam z miękkim masłem i wyłożyłam na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki.
w tym czasie
1kg twarogu w kubełku (u mnie PILOS)
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
4 jajka
100 g masła
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno pozostałe składniki, na końcu masło.
Wylewamy na michaszkowy spód, który był w lodówce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. PO tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiając ciasto jeszcze w środku. Po pół godzinie studzimy na kratce, ścierając na grubych oczkach drugą połowę cukierków.
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.
Polecam