Idealny wypiek na Wielkanoc .
300 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru pudru
200 g masła
szczypta soli
masa serowa:
1 kg sera mielonego
50 g śmietany
4 jajka
200 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
budyń waniliowy
cukier waniliowy
Masło posiekać, dodać mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli oraz 2 żółtka, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem i piec ok 10 minut w temp. 200 stopni.
Ser utrzeć z masłem , śmietaną i budyniem, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do sera , cały czas mieszając. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski, ułożyć je na serniku w kratkę. Piec ok 1 godziny w temp. 180 stopni.
Pychotka ;)