Ciasto do granic możliwości orzechowe, mojego autorstwa. Znajdziecie w nim orzechy włoskie i masło orzechowe. To konkretny smak, nie ma w tym cieście nic niekonkretnego ;)))
Forma 24x28
ciasto orzechowe
4 jajka
60 g cukru
80 g masła
200 g orzechów włoskich
100 g mąki
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, zmielone orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia. Ciasto jest bardzo gęste, przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
ciasto białe biszkoptowe
3 jajka
50 g cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
syrop z brzoskwiń w puszce
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przelewamy do tej samej formy . Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto orzechowy dzielimy na dwa blaty, każdy z nich od wewnętrznej strony smarujemy masłem orzechowym. Do formy wkładamy spód ciasta orzechowego, na to nakładamy biały blat ciasta biszkoptowego i nasączamy go syropem z brzoskwiń. Nakładamy drugi blat orzechowy.
Górę ciasta oblewamy polewą kakaową - Masło topimy w garnuszku z cukrem cały czas mieszając, dodajemy kakao i mleko. Układamy na wierzch orzechy.