Wspaniałe kruche rogaliki, które można przygotować z różnorodnym nadzieniem. Idealnie do popołudniowej kawki, zapowiadają dobry weekend.
Kruche ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Marmolada
Lukier - 1 szklanka cukru pudru, 2- 3 łyżki wrzątku
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką). Wykroić duże koło za pomocą dużego talerza. Podzielić ciasto jak na pizze na 8 trójkątów, na każdy nałożyć marmoladę i zwijać do środka, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu , polukrować.