Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, jego łodygi są coraz cieńsze i krótsze. Zdążyłam jeszcze upiec najszybszy, najłatwiejszy i najpyszniejszy letni deser, czyli crumble. To kwaśne warzywo i trochę słodsze maliny przykryłam warstwą kruszonki z dodatkiem płatków owsianych.
Owsiane crumble z rabarbarem i malinami
Składniki (na 1 kokilkę o poj. 350 ml)
- 40 g masła, rozpuszczonego
- 40 g cukru + 1 łyżka ekstra
- 40 g płatków owsianych górskich
- 40 g mąki
- 110 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki
- garść malin
W misce wymieszać: masło, cukier, płatki owsiane i mąkę.
Rabarbar i maliny wrzucić do kokilki, posypać 1 łyżką cukru i równomiernie przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min, aż kruszonka zrobi się złota.
Tadam!
English version
Oatmeal Rhubarb and Raspberry Crumble
Ingredients (350-ml ramekin):
- 40 g butter, melted
- 40 g granulated sugar + 1 tbsp extra
- 40 g rolled oats
- 40 g plain flour
- 110 g rhubarb, peeled and cut into 1 cm chunks
- 1 handful raspberries
In a small bowl, mix the butter, sugar, oats and flour until just combined.
Place the rhubarb and raspberries in a ramekin. Sprinkle evenly with sugar and then with crumble topping.
Bake in 180°C for about 2o mins or until golden.
Tada!