→ Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na klasyczne ciasto z masą z kaszy manny. Posmakowało nam tak bardzo, że w ciągu tygodnia piekłam je dwukrotnie! Dodam przy tym, że długo zachowuje ono świeżość, bez obaw można je też mrozić (najlepiej już pokrojone na kawałki), a najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szczypta soli
6 łyżek miodu
150 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Miód rozpuścić, lekko ostudzić, zmiksować z masłem przez 2-3 minuty. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym jajku. Makę z sodą wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na 3-4 równe części, każdą z nich rozwałkować i piec około 15 minut w temperaturze 160ºC. Ostudzić.
Masa:
1 litr mleka
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
9 łyżek kaszy manny
sok z połowy cytryny
Dodatkowo (opcjonalnie):
dżem (śliwkowy, porzeczkowy)
czekolada
orzechy
Mleko zagotować z miodem, masłem i ekstraktem. Zdjąć z palnika, dodać kaszę i energicznie mieszając ponownie umieścić na palniku. Gotować do uzyskania konsystencji budyniu, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do powstałego kremu dodać sok z cytryny, wymieszać.
Na jeden z upieczonych blatów wyłożyć cienką warstwę dżemu, następnie połowę kremu z kaszy. Przykryć drugim blatem – i ten posmarować dżemem i kremem. Przykryć trzecim blatem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Gotową polać ciasto, wierzch posypać posiekanymi orzechami.
I gotowe! :)
Źródło inspiracji: mojewypieki.com