→ Trzeba przyznać, że jestem fanem placków – i wytrawnych, i słodkich. Poza tym, że mi bardzo smakują, ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zwłaszcza, gdy przygotowujesz je dla najmłodszych członków rodziny! No bo ile może zjeść takie roczne dziecko… 9. To absolutny rekord mojego syna. A łudziłam się, że i dla mnie coś zostanie ;)
Składniki (na około 12 małych placuszków):
1 mały banan lub 1/2 dużego
2 łyżki twarogu
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. żytniej)
1 łyżka rodzynek
Wykonanie:
Obranego banana rozgnieść wideldem razem z twarogiem. Dodać jajko, mąkę i rodzynki.* Na niewielkiej ilości oleju smażyć placki z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
* można też (tak jak ja) wszystkie składniki umieścić w blenderze i rozdrobnić
Źródło inspiracji: alaantkoweblw.pl