W cukierence mam zamiar przetestować jak najwięcej przepisów na babeczki, muffinki ... . Moim źródłem są książki kucharskie, magazyny kulinarne a przede wszystkim internet. Piekę więc muffiny, babeczki, cupcakes fotografuje je i zdradzam tajemnicę przepis
Tartaletki orzechowe z czekoladowym kremem kuszą nie tylko pięknym wyglądem i aromatycznym zapachem.. przede wszystkim kuszą obłędnym smakiem. Kruche ciasto, z dodatkiem orzechów, połączone z delikatnym nadzieniem czekoladowym idealnie komponuje się ze...
Wrześniowe maliny w roli głównej, czyli wegański torcik z malinami z kremem czekoladowym słodzony daktylami (bez cukru). 100% smaku w smaku. Wrześniowe maliny zaskakują smakiem i aromatem. Smakują wybornie zapiekane, w koktajlach, owsiankach, ale...
Desery bez pieczenia to zawsze świetny pomysł na szybką przekąskę na słodko. Sprawdzają się szczególnie dobrze w momencie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale nie mamy zbytnio czasu na przygotowaniu czegoś skomplikowanego i czasochłonneg...
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to daktylowo-kokosowe wafle, oczywiście bez pieczenia. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo proste i z zaledwie 3 składników. Kolejny dowód na to, że chcąc jeść zdrowo wcale nie musimy mieć nie wiadomo jakich um...
Pierwszy przepis na biszkopt na moim blogu w zdrowszej wersji. Aż sama jestem zdziwiona, ze dopiero teraz taki publikuję. Biszkopt to podstawowe ciasto w moim domu, które wykorzystuję do przygotowania tortów. Tortów piekę wiele, w różnych wersjac...
Wiele lat temu nie zastanawiałam się nad tym z jakich składników przygotować tort. Otwierałam zeszyt lub książkę kucharską, kompletowałam składniki i piekłam. Dzisiaj nie jest tak prosto moja dieta, jak i dieta mojej rodziny uległa zmiani...
Poszerzam bazę przepisów na zdrowo-słodkie wypieki na Wielkanoc. Dzisiaj przedstawiam pierwszą zdrowszą wersję mazurka, do tego wegańską. Bazą mazurka jest kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość wypełniłam...
Galette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi kruchego ciasta na nadzienie, tak by tworzyły fałdy, zostawia...