Kulinarny Blog Roku 2012, przepisy kulinarne, proste i szybkie obiady, sałatki, desery, ciasta, ciastka, tarty, quiche, serniki, szarlotki, makarony, ryby, zdrowe desery, ciastka bez cukru, pralinki bez cukru. Potrawy polskie, dania śródziemnomorskie, kuc
281276
Polecane przepisy
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty. Zarówno słodkie, jak i wytrwane. Okrągłe, prostokątne, kwadratowe i te w wersji mini. Na kruchym cieście i na cieście francuskim. Nadzieniem do góry i te odwrócone, czyli tarty tatin. Tym razem zrobiłam tartę z bu...
U stóp BenbulbenaPoniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jedna właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego przepisu. Por...
Tanio szybko smacznieDeser,
Lody,
Ciasta i ciastka,
Jajka,
Maka,
Ciasto,
Lody waniliowe,
Lody śmietankowe,
Karmel,
Masło klarowane,
Truskawki,
Tarta,
Tarta tatin Specjalnie dla fanów jabłeczników tarta tatin. Szybki jabłecznik upside down, czyli na dole skarmelizowane jabłuszka, a na górze pyszne ciasto francuskie. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Składniki: 1 opakowanie ciasta fra...
RozkloszowanaOdwrócona tarta wypełniona brukselkami, jabłkiem i ziarenkami pinii, skropiona octem balsamicznym i miodem. Podana na kruchym spodzie. Wzbogacona tymiankiem i czerwoną cebulą. Brzmi dobrze? Jest...
The post Tarta tatin z brukselkami i jabłkiem appeared...
Studio KuchniaTarta tatin z gruszek- francuska tarta z gruszką i orzechamiTarta Tatin to rodzaj jednej z najpopularniejszych francuskich tart, którą powinno się piec do góry nogami. Tradycyjnie nadzienie tarty stanowią jabłka. Tarta tatin powstała w 1898 roku&...
Podróże na językuFrancuski klasyk czyli Tarta Tatin z jabłkami. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do karmelu soli morskiej, bo uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodyczą.Mówi się, że w miłości przeciwieństwa się przyciągają. Podobnie ma się rzecz w kuchni!Sło...
Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarnyTen wyśmienity prosty deser z jabłek i karmelu powstał we Francji w 1989 roku przez kompletny przypadek Właścicielka oberży Stephania postanowiła przygotować swoją wspaniałą tartę .. z tym że po oprószeniu jabłek wiórkami masła oraz cukru i włoż...
MiszMasz KuchennyJeden z najsłynniejszych francuskich deserów to oczywiście tarta Tatin. O ile wersja z gruszkami już pojawiła się na blogu (przepis tutaj), o tyle tradycyjną, jabłkową tartę robiłam po raz pierwszy. Do zrobienia tarty nie polecam używać jabłek szarlotk...
Relax, take it tasty