Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
281
Kategorie
276
Jak wygląda kuchnia Kulinarnego Bloga Roku? UWAGA! szokujące zdjęcia
W 2012 roku zdobyliśmy tytuł Kulinarnego Bloga Roku. Od pięciu lat mieszkamy w mieszkaniu, które pieszczotliwie nazywamy "pestką orzecha". Poprzedni właściciele kochali boazerię i drewno. Nie mamy zapędów ekstrawertycznych i tylko stali Czytelnicy zauw...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Makaron ze szparagami, bobem i fetą
Jak zrobić szybki sezonowy obiad, który można wziąć do pracy bez uszczerbku dla smaku? Wystarczy wziąć makaron (albo kaszę, jeśli ktoś chce spróbować wersji bezglutenowej), bób i szparagi. Wszystko gotujemy, delikatnie podsmażamy i serwujemy z fetą. Dz...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Makaron
,
Szparagi
,
Feta
,
Bób
Krem z białych szparagów
Zupa z krem z białych szparagów to dla nas przedsmak wakacji. Delikatna, aksamitna, lekka. Taka w sam raz na obiad i kolację. Szparagi powolutku się kończą, więc łapcie je póki są. My, oprócz kremu ze szparagów, lubimy szparagi w sałatkach, tarta...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Szparagi
,
Zupa
,
Wino
Jak przechowywać masło?
Gdzie przechowujecie masło - na stole w oryginalnym opakowaniu, w maselniczce, w lodówce? Czy jest jakiś idealny sposób na masło? Taki dzięki któremu nie trzeba byłoby go siekać siekierą po wyjęciu z lodówki, ale który zagwarantowałby świeżość?Masło to...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Masło
Konkurs dla Dzieci i Ojców - wygraj drukarkę HP
W poprzednim poście razem z HP chcieliśmy Was zainspirować do stworzenia oryginalnego prezentu na Dzień Ojca. Klikając w ten link możecie pobrać dokument PDF z szablonem ciasteczek, przepisem na pyszne ciastka w kształcie wąsów, możecie wydrukowa...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Konkurs
Babeczki burakowe - bez glutenu, bez cukru, bez nabiału
Zawsze mamy w lodówce upieczone buraki. Upieczone buraki są świetne do sałatek (np. z halloumi), można je zetrzeć na tarce i zrobić szybki czerwony barszcz, można je dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety, można je pokroić i położyć na kanapce. Możn...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Buraki
,
Muffiny
Zrób tacie niespodziankę - orkiszowe ciastka wąsy, koktajl mocy i darmowe szablony
Czy myśleliście już nad prezentem na Dzień Ojca? Dzień Ojca zwykle bywa bardziej wymagający niż święto mam. Tacie nie wypada kupić czekoladek, sama laurka to też trochę za mało, a skarpetki to najgorszy prezent świata. Nie ma co ukrywać, zwykle to mamy...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Ciastka
,
Truskawki
,
Banan
Brownie z masłem orzechowym
Kto czyta naszego bloga, ten wie, że oboje kochamy kawę i czekoladę. Ale ja najbardziej kocham masło orzechowe. Dlatego podczas ostatnich warsztatów z kuchni amerykańskiej, które prowadziłam w Studio Kulinarnym Atuty nie mogło zabraknąć amerykańskiego ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Czekolada
,
Masło orzechowe
Pico de gallo - warzywa do mięs z grilla
Pico de gallo to klasyczna meksykańska salsa, które nazwa oznacza "dziób koguta". Pico de gallo jest świetnym dodatkiem do mięs z grilla dzięki świeżym pomidorom i kolendrze. Miłośnicy ostrych smaków mogą dodać do niej papryczek japaleño pamiętając, że...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Pomidory
,
Kolendra
,
Limonka
,
Salsa
Melon z kolendrą i fistaszkami - przystawka do mięs z grilla
Zwykle do mięsa z grilla serwujemy ketchup i musztardę. Czasem zaplącze się gdzieś grillowana cukinia, papryka lub pomidory. Albo sałatka grecka bez fety.Jest tyle świetnych przystawek, które wspaniale podkreślają smak przypieczonych kiełbas, żeberek i...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Słodkie
,
Orzechy
,
Pomarańcza
,
Kolendra
,
Melon
Grillowany halloumi z burakami, pomarańczami i orzechami w miodzie
Halloumi to podpuszczkowy ser z mleka koziego i krowiego, który świetnie nadaje się do podsmażania i grillowania. Halloumi jest delikatnie słony i nieco twardy. Po przekrojeniu rozwarstwia się podobnie jak mozzarella (jednak jest dużo twardszy!). Świet...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Orzechy
,
Buraki
,
Mięta
,
Halloumi
,
Pomarańcze
Sałatka z musem kozim, grillowanymi nektarynkami i śliwkami kalifornijskimi
Kiedy jest ciepło bez żalu zapominamy o czerwonym mięsie i z wypiekami na twarzy kupujemy kolejne sałaty, szparagi, owoce. Cieszymy się tym, co lekkie i absolutnie wiosenne.Taka jest właśnie ta sałatka. Grillowane nektarynki i śliwki kalifornijsk...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Orzechy
,
Ser kozi
,
śliwki suszone
,
Sałata
,
Nektarynka
Hummus z masłem orzechowym
13 maja to Światowy Dzień Hummusu. Takie święto przypomina nam trochę dzień dekarza, dzień ślusarza i dzień wywrotowca. Czytaj: nie obchodzimy, bo gdyby nie internet nie mielibyśmy o nim zielonego pojęcia. Ale są też dobre strony takiego święta. Na prz...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
śniadanie
,
Masło orzechowe
,
Ciecierzyca
Jak upiec z dziećmi czekoladowe ciastka owsiane?
W kawiarni niedaleko naszego domu sprzedają genialne ciastka owsiane. Są ogromne, czekoladowe, pachnące i chrupiące. Czasami nasz starszy syn wpadał na pomysł organizowania wielkiej wyprawy po ciastko. Sam zamawiał, płacił, a potem z namaszczeniem godn...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Czekolada
,
Ciastka
,
Płatki owsiane
,
Kakao
Bezglutenowe brownie z fasoli
Kiedy usłyszeliśmy "musicie ograniczyć gluten" to pomyśleliśmy, że w naszym domu na wieki nastanie czas żałoby po racuchach drożdżowych, amerykańskich pancakes czy czekoladowych tortach. Wcale nie! Racuchy robimy z mąki gryczanej i zajadamy się wspania...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Ciasto
,
Kakao
,
Fasola
Rabarbar, wiśnie, jabłka pod kruszonką migdałowo-owsianą
Lubimy produkty sezonowe dlatego suszymy wiśnie. Lubimy produkty sezonowe dlatego po szparagi jeździmy do polskiego rolnika. Ale kiedy zobaczyliśmy rabarbar, nie mogliśmy się powstrzymać. Kupiliśmy dwie gałązki. Tylko dwie, żeby nie mieć większych wyrz...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Migdały
,
Jabłka
,
Płatki owsiane
,
Wiśnie
,
Rabarbar
←
Poprzednia
13
14
15
16
17
Następna
→