Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
281
Kategorie
276
Wontony Maszy i Niedźwiedzia
Masza i Niedźwiedź, a tak naprawdęМаша и Медведь, to najpiękniejsza kreskówka jaką ostatnio oglądaliśmy. Niesforna, przebojowa, nieustępliwa, a przy tym pełna uroku mała Masza jest przyjaciółką ogromnego, cierpliwego i spokojnego niedźwiedzia. Ma...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Czosnek
,
Wołowina
,
Imbir
Jemy i czytamy #7
Dziś jest poniedziałek 23 marca. Co gotował Internet? W tym tygodniu Wojciech Modest Amaro opowiada o polskiej gastronomii, Washington Post ostrzega przed oglądaniem zbyt dużej ilości programów kulinarnych, a guru większości blogerów, Ottolenghi, próbu...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Pierwszy piknik z Somersby Elderflower Lime
Nareszcie jest cieplej! Można wyjść do parku i wytrzymać tam kilka chwil. Z okazji premiery nowego smaku Somersby - kwiat bzu i limonka - postanowiliśmy sprawdzić, czy smak lata (bo limonka i bez kojarzą nam się z ciepłymi czerwcowymi wieczorami) można...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czy szef kuchni dwugwiazdkowej restauracji czyta książki kucharskie?
O ulubionych smakach, poszukiwaniu dobrych dostawców, o wymyślaniu nowych dań, które zadowolą podniebienia gurmandzistów i o tym, jak się zdobywa drugą gwiazdkę Michelina rozmawiamy z szefem Olivierem Nasti.CD: W Polsce mamy póki co jedną restaura...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Czerwony makaron w sosie serowym w 10 minut
Czy w dziesięć minut można zrobić coś niebanalnego? Oczywiście, jeśli masz pomysł i potrzebne składniki. To jest przepis na nasz ulubiony makaron "last minute". Wszystko w nim jednak zależy od składników, bo niby można użyć zwykłego spaghetti w miejsce...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Makaron
,
Ser
Portobello z serem korycińskim i pęczakiem - bez soli
Portobello to duże pieczarki. Podczas, gdy zwykła pieczarka ma raczej wyjątkowo delikatny smak, portobello smaku ma więcej. Nie dlatego, że sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Po prostu, jest na tyle duża i gąbczasta, że z wdziękiem chłonie wszystko ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Migdały
Kasza jaglana na dwa sposoby
Za każdym razem, gdy wrzucimy na instagram lub facebookazdjęcie jaglanki sypią się na nas lajki (niczym ziarenka prosta ze źle otwartej torebki). Jaglanka to symbol dobrego życia. Z kimkolwiek byśmy nie rozmawiali, wszyscy jedzą jaglankę al...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Kasza jaglana
Obwarzanek, który stał się bajglem
Dawno dawno temu w pewnym mieście można było kupić obwarzanki. Obwarzanki sprzedawali głównie Żydzi - prosto z koszyków rozstawionych na krakowskich chodnikach. Obwarzanek, obgotowany drożdżowy krążek, był przysmakiem sam w sobie. Zupełnie jak dzisiejs...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
7 ciekawostek na temat piwa
Wszyscy wiedzą, że dobre piwo musi mieć pianę na dwa palce i być schłodzone. Nie wszyscy jednak wiedzą jak piwo się produkuje i co składa się na jego smak. Podczas spotkania z Michałem Kopikiem autorem bloga Piwny Garażdowiedzieliśmy się, ż...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Jemy i czytamy #6
Dziś jest poniedziałek 2 marca. Oto subiektywny przegląd najciekawszych tekstów o jedzeniu. O jabłkach, które nigdy nie stają się brązowe po przekrojeniu, o ojcu burbonu i najgorszych zapach z ust przeczytacie w tekstach, które znaleźliśmy w tym tygodn...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Schab bez soli na duszonej rukoli z fenkułem i figami
Czy mięso można przygotować bez dodatku soli? Absolutnie można i będzie ono wspaniałe! Jakiś czas temu pisaliśmy o marynowaniu mięsa bez użycia soli, dzisiaj pokazujemy w jaki prosty sposób można wykorzystać sól naturalnie występującą w … twardym serze...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Figi
,
Schab
Jemy i czytamy #5
Dziś jest wtorek 24 lutego. Oto subiektywny przegląd najciekawszych tekstów o jedzeniu. Kilka wzmianek o kawie, glutenie, przedsiębiorczym młynarzu. Są też bardzo odważne zdjęcia.1. Galeria zdjęć australijskiej fotografki Sarah Bahbah. Akty ludzi...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Sałatka ze szpinaku z tuńczykiem i jajkiem
Wiele osób traktuje sałatki jako absolutnie dietetyczne dania mające niewiele kalorii i dające niewiele energii. Nic bardziej mylnego! O tym, czy danie jest nisko kaloryczne nie świadczy tylko duża liczba warzyw. Ważne jest też to, co oprócz tych warzy...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Pomidor
,
Sałatka
Subiektywny ranking białostockich pączków
Razem z Twardym Szparagiem postanowiliśmy zacząć Tłusty Czwartek w środę. Intensywnie próbowaliśmy pączki, które sprzedają różne białostockie cukiernie w poszukiwaniu tych najlepszych. Kupowaliśmy, jedliśmy i zapisywaliśmy nasze wrażenia. Pomyśleliśmy,...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Ciasto szpinakowe
Zielone ciasto po raz pierwszy zobaczyliśmy w Green Coffee Nero. Przymierzaliśmy się do niego kilka razy, ale szpinak zamiast w cieście lądował w sałatce albo w lasagne z fetą. Przyszła na niego pora w dniu w którym na dnie lodówki znaleźliśmy prawie p...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Szpinak
,
Bita śmietana
Niezwykłe zimowe menu w sercu Warszawy
Restauracje hotelowe zwykliśmy omijać szerokim łukiem zakładając, że serwują poprawne dania. Dania, które smakują wszystkim, są dobrze przygotowane, ale nie oferują żadnych nowych doświadczeń - takie jedzenie na pocieszenie w wersji de luxe. Nasze zupe...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
←
Poprzednia
15
16
17
18
Następna
→