Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
281
Kategorie
276
Jak smakuje jesień? Właśnie tak! Korzenne gniazda z kremem jaglanym i jarzębiną
Rozpoczął się ostatni głosowania w konkursie Poland at EXPO. Jeśli chcielibyście wysłać nas do Mediolanu, wystarczy, że klikniecie w TEN link i oddacie głos (żadnego podawania maili - 2 sekundy). Będziemy mieli szansę blogersko reprezentować Polskę na ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słodkie
,
Jabłka
,
Kasza jaglana
,
Ptysie
Chcesz zobaczyć nas w TV? Kilka słów o naszej przygodzie w programie Login:Kuchnia
W ten piątek, 2 października o 17:30 w TVP HD zostanie wyemitowany kolejny odcinek programu Login:Kuchnia. Login:Kuchnia to program o blogerach kulinarnych, którzy w studio mają zaprezentować swoje propozycje na śniadanie, obiad i kolację. Żeby nie był...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Piszemy
Ostrygi Rockefellera, czyli nasz pierwszy raz z otwieraniem ostryg
To były moje pierwsze w życiu ostrygi. Sama chyba nie miałabym odwagi z nimi eksperymentować. Bo kojarzą się z luksusem, bo ciężko jest dostać, bo takie enigmatyczne. Wiadomo - tysiąc argumentów. A z ostrygami, podobnie jak w innymi owocami morza...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Szpinak
,
Parmezan
,
Ostrygi
,
Tabasco
Wyślij Crust and Dust na EXPO! Krem porowo-jabłkowy z cydrem i uszkami z serem smażonym wielkopolskim i czosnkiem niedźwiedzim
Rozpoczął się drugi etap głosowania w konkursie Poland at EXPO. Jeśli chcielibyście wysłać nas do Mediolanu, wystarczy, że klikniecie w TEN linki oddacie głos (żadnego podawania maili - 2 sekundy). Będziemy mieli szansę blogersko reprezentować Po...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Ser
,
Czosnek
,
Jabłko
,
Cydr
,
Por
,
Uszka
Spaghetti z boczkiem, kaparami i bursztynem w 10 minut
Kiedy pierwszy raz spróbowaliśmy sera bursztyn, pomyśleliśmy że to musi być jakiś produkt z importu. Smakował tak zacnie - był kremowy i wyrazisty, delikatnie rozpływał się na języku chociaż miał zwartą strukturę. Wszystko przez to, że zwykle kupowaliś...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Makaron
,
Ser
,
Boczek
,
Kapary
Miód wcale nie jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
Miód kojarzy nam się z naturą, lasem, bartnikami, dobrem i szlachetną, ciężką pracą pszczół i pszczelarzy. Syrop glukozowo-fruktozowy kojarzy nam się z laboratorium, chemią, przemysłem i oszczędnościami.Czy rzeczywiście nasz organizm uważa, że mi...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Piszemy
Zapiekane jajka z kurkami w miodzie pitnym z suską sechlońską i oscypkiem
Kurki w miodzie pitnym, suska sechlońska i oscypek. Trio żywcem wyciągnięte z kompendium wiedzy o polskiej kuchni. Za każdym razem, kiedy odnajdujemy perełki polskiej kuchni to czujemy mały dreszczyk emocji. Polska kuchnia jest tak niejednolita i tak b...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
śniadanie
,
Jajka
,
Miód pitny
,
Kurki
,
Oscypek
,
Suska
Upiecz pierniczki w Toruniu!
Toruń to miasto, które kojarzy nam się z dwiema rzeczami: Kopernikiem i hordami niemieckojęzycznych turystów. Po zrobieniu pamiątkowego selfie pod pomnikiem Kopernika, po spróbowaniu przynajmniej pięciu smaków lodów od Lenkiewiczów, po kawie wypitej w ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Piszemy
,
Pierniczki
Tarta z serem gruyere i pomidorami - piękna i szybka
Bardzo lubimy tarty i nie znamy nikogo, kto ich nie lubi. Tarty zawsze się udają, świetnie wyglądają, są szybkie i mają jedną wielką zaletę: są podzielne. Dziś są kolacją, a jutro lądują w pudełku na lunch.Dzisiejsza tarta to wspaniała przekąska ...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Ser
,
Pomidory
,
Boczek
,
Tymianek
,
Tarta
Jak od dzisiaj będą wyglądały szkolne sklepiki?
To już dzisiaj! Rewolucja w szkolnych sklepikach i stołówkach właśnie się zaczyna. W październiku pisaliśmy o naszych obawach dotyczących sklepików szkolnych i reformy. Dzisiaj już wiemy, jakie produkty będą widniały na sklepikowych półkach.W szkole bę...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
,
Piszemy
Łosoś pieczony na warzywach - w 30 minut
Jesteśmy wielkimi miłośnikami szybkich i prostych dań. Po części pewnie wynika to z naszej wrodzonej niecierpliwości. Przede wszystkim jednak jest to efekt wiecznego zabiegania (a przynajmniej naszej percepcji upływającego czasu). Dlatego szukamy prost...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Pomidor
,
łosoś
,
Fasolka szparagowa
,
Tymianek
,
Kukurydza
Sałatka z serem korycińskim z czarnuszką, jarmużem i węgierkami
Nasz remont ciągle trwa i ciągle nie mamy własnej kuchni. Dlatego rzadko publikujemy nowe przepisy - nie mamy ich gdzie przygotować. Na szczęście, dzisiaj spędziliśmy wspaniałe popołudnie u naszej przyjaciółki i skorzystaliśmy z jej kuchni. Wracamy wię...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Pomidor
,
śliwki
,
Jarmuż
,
Ser koryciński
Co zrobić z resztkami upieczonego kurczaka? Sałatkę z borówkami i orzechami
Zdarza Wam się, że pieczecie całego kurczaka i zostają z niego resztki? Kawałek uda, kawałeczek piersi. Kawałki upieczonego mięsa, które raczej nie nadają się do kanapek. Niektórzy korzystają ze starej opcji "na potrawkę". Inni przerzucają te kawałki w...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Orzechy
,
Cebula
,
Sałatka
,
Feta
,
Borówki
,
Sałata
,
Kurczak
Chłodnik z arbuza i ogórka z bazylią i fetą w 10 minut
Dzisiaj mieliśmy 10 minut, żeby zrobić szybki obiad. Dziesięć minut to tyle, ile trwa odcinek Maszy i Niedźwiedzia. To tyle, ile trwa zaparzenie dobrej kawy w kawiarce. To tyle, ile zajmuje mi wybranie lakieru do paznokci. Dziesięć minut to naprawdę ma...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Pomidor
,
Zupa
,
Feta
,
Ogórek
,
Arbuz
Makaron z chorizo i czereśniami - bez soli!
Lato w pełni, czasem jest bardzo gorąco i gotowanie bywa ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę. Na szczęście, dzięki kilku prostym składnikom można w kwadrans zrobić pyszny obiad. Chorizo, czereśnie, pomidory i rozmaryn składają się na pyszny, delikatnie...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Słone
,
Cebula
,
Makaron
,
Chorizo
,
Czosnek
,
Rozmaryn
,
Czereśnie
Sioło Budy, czyli co zjeść w okolicy Białowieży
"A co Państwa do nas sprowadza?" - zapytał funkcjonariusz Straży Granicznej, kiedy radośnie skręcaliśmy z drogi 689 w kierunku Bud. Pewnie klasycznego turystę sprowadzałyby stada żubrów, ogrom ptaków, które można bezkarnie oglądać o 3 nad ranem, majest...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Piszemy
←
Poprzednia
12
13
14
15
16
Następna
→