Mini torcik kwiatowy
Biszkopt
4 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
Mus czekoladowy
300 ml śmietany kremówki
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
1 czubata łyżeczka żelatyny
Poncz
100 ml przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
Kilka kropel soku z cytryny lub łyżka śliwowicy (w wersji dla dorosłych)
Dodatkowo
80 ml śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady
Około 3-4 łyżki powideł śliwkowych
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier kryształ. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i olejem. Mąki przesiać przez sitko i delikatnie połączyć z białkami i żółtkami. Wlać do formy o średnicy 15-16 cm i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 części.
2. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić i połączyć z czekoladą i żelatyną.
3. Składniki na poncz wymieszać. Każdą warstwę dobrze nasączyć, posmarować powidłami i połową kremu. Wstawić do lodówki na całą noc.
4. Składniki polewy lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Oblać tort i udekorować kwiatami wedle uznania.