Polecamy pyszna karpatkę z domowym budyniem i dżemem truskawkowym na spodzie
Składniki na ciasto parzone (2 blaty):
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 średnich jajek
Składniki na masę budyniowo -maślaną:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 duże jaja
5 łyżek mąki ziemniaczanej ( my dajemy czubate )
4 łyżki mąki pszennej ( także czubate)
1/2 kostki masła (lub cala kostka gdy lubicie maślane masy)
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie blatów :
1. Wode zagotować w rondlu i rozpuscic w niej masło, dodać mąke i energicznie mieszać aż ciasto bedzie odchodziło od boków naczynia. Dodać pól łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. Wystudzić, po tym czasie nalezy ciasto wymieszać z jajkami najlepiej mikserem az do uzyskania gładkiej masy. Na foremke wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy polowe ciasta i rozsmarowujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C na ok 25-30 min, podobnie postepujemy z druga częścią ciasta.
Przygotowanie budyniu:
1. Kolejno należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.
2. Trzecią szklankę mleka roztrzepać z jajkami i mąkami. Tak przygotowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Wystudzic. Chłodny budyn zmiksować z masłem ( które powinno miec temperature pokojowa )
4. Wystudzny blat ciasta smarujemy dżemem truskawkowym ( opcjonalnie ), na wierzch nakładamy mase budyniowo- maślaną i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.