Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną to wzbogacona wersja tradycyjnego, klasycznego ciasta. Budyń idealnie komponuje się z jabłkami, a bita śmietana nadaje szarlotce lekkości. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku, a przy tym nie jest s...
Mamy już oficjalnie jesień, a skoro taka pora roku to w kuchni obowiązkowo musi gościć aromat pieczonej szarlotki. W chłodne, deszczowe dni piękny zapach cynamonu działa pobudzająco na kubki smakowe i sprawia, że pogoda za oknem jest troszkę mnie...
Szarlotka na kruchym cieście z odrobiną bezowo-budyniowej pianki Szarlotka to rodzaj ciasta idealny na każdą okazję, zarówno na dzień powszedni jak i od święta. Smakuje wybornie na ciepło, na zimno, z bitą śmietaną, lodami, a także bez dodatków. ...
Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : ) Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) To zdec...
Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!! Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia): 200 g mąki pszennej 130 g masła 2 ł...
Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie sprób...
Szarlotka z prażonymi jabłkami przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Idealna na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany bardzo smaczna sama w sobie i bez nich. Ciasto najprostsze z możliwych i szybkie w przygotowaniu. Szarlotka na form...
Szarlotka z kruszonką na kruchym cieście delikatna, i aromatyczna. Ciasto z nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Tak przedstawiam wypiek w wielkim skrócie. Zawsze jabłeczniki gościły w moim domu rodzinnym, pamiętam smak i zapach tego ciasta.Delikatne p...