Jabłka mam, mak mam , budyń też , to idealnie ,żeby zrobić pyszne ciasto ,które posmakuje całej rodzinie :)
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła
- 50 cukru pudru lub drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1kg jabłek najlepiej twardych
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3-4łyżku cukru
- 3 łyżki ziaren maku
- 800 ml mleka
Składniki ,które wam podałam są na tortownice o wymiarach 23cm ,jesli jednak chcecie piec je na blaszce to spokojnie wystarczy na małą ,na wiekszą musicie podwoić skladniki :)
Mąkę, proszek do pieczenia , cukier puder i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, zółtka, jajko i śmietanę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Proporcje 60 % na 40 :) Zwijamy w folie o odkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie schłodzone ciasto ( większą część) rozwałkowujemy i dajemy na dno naszej tortownicy. Tortownice mozemy odłozyć do lodówki i w międzyczasie zająć się przygotowywaniem budyniu. Przyżądzamy go tak jak pisze na opakowaniu , tylko z 800ml mleka.Gdy budyń będzie gotowy dodajemy maku , mieszamy i przykrywamy by nie ostygł.
Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki lub pół plasterki i wykładamy na ciasto. Na jabłka wylewamy budyń i resztę ciasta ,które nam zostało ścieramy na tarce na masę.
Ciasto pieczemy w tem 190 stopni przez 45min . Letnie oprószamy cukrem pudrem :)
Ps. Jabła możecie zastąpić gruszkami , wyjdzie tak samo pyszne :)