Babeczki tak pyszne,że można zajadać się nimi do woli :)
Składniki na ciasto (ok. 12 babeczek) :- 150 g masła
- 1 jajko
- 30g cukru
- 240 g mąki
- szczypta soli
Składniki na masę serowo-cytrynową:- 250g twarogu
- 2 łyżki śmietany
- skórka z całej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru ( duże)
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki ciasta łączymy, wyrabiamy i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki na jakieś pół godzinki.
Twaróg mielimy , tak by był bez grudek,dodajemy do niego śmietanę,cukier puder,cukier waniliowy,jajka, aromat oraz startą skórkę z wyparzonej cytryny. Miksujemy ,aż do połączenia się składników.
Schłodzone ciasto wałkujemy , wycinamy kwadraty i oblepiamy nim nasze foremki. Każdą babeczkę nakuwamy widelcem. Masę serową można nakładać łyżką lub szprycą :) ( Ja robiłam to szprycą , by ładnie się prezentowały) Nasze babeczki pieczemy w tem. 180 stopni , przez 20-25min. Gdy widzicie ,że ciasto jest zarumienione , a masa ścięta to oznacza,że są dobre :)