Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ciesz się smakiem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
251
Kategorie
191
CHLEB ŻYTNI PRZEZ POMYŁKĘ
Powstał właśnie dlatego, że się pomyliłam. Miałam wypróbować przepis na kołacz na warsztaty ale pomyliłam mąkę i musiałam jakoś z tego wybrnąć. O dziwo jest tak smaczny, że piekłam go już kilka razy dodając do kolejnych jeszcze suszone owoce. Z poniż...
Ciesz się smakiem
Pieczywo
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE
Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Składniki: 200 g zakwasu żyt...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Pieczywo
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CAŁONOCNY I PROWADZENIE CIASTA
Chleb ten wymaga odrobinę starania ale jest go wart. Jeśli pieczemy go pierwszy raz najlepiej rozpisać sobie harmonogram. Każde kolejne pieczenie będzie łatwiejsze aż wejdzie w krew i będziecie go piec niemal odruchowo. Jest to dobry przykład na przećw...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Pieczywo
ZAKWAS
Zakwas to kultura zakwaszonego ciasta przygotowana z mąki i wody. Zawiera miliardy żywych komórek naturalnych drożdży i bakterii fermentujących mąkę. Drożdże piekarskie kupowane w sklepie to monokultura. W zakwasie znajdziemy wiele ich gatunków i szcze...
Ciesz się smakiem
Pieczywo
WARSZTATY 14.10.15 – KUCHNIA WCZESNOŚREDNIOWIECZNYCH SŁOWIAN
Cykl warsztatów rozpoczęty. Spotkanie pierwsze to kuchnia wczesnośredniowiecznych Słowian. Pod lupę wzięliśmy wyniki badań z obiektu Grodzisko Żmijowiska. Na terenie zachodniej Lubelszczyzny w dolinie rzeki Chodelki już w 1965 roku archeolodzy odkryli...
Ciesz się smakiem
Uncategorized
,
Warsztaty
,
Archeologia doświadczalna
,
Chodlik
,
Kuchnia słowiańska
,
Kulinarne
,
Skansen
,
średniowiecze
,
Stare przepisy
,
Słowiańskie
,
Żmijowiska
STAROSŁOWIAŃSKI KOŁACZ
Najbardziej znane słowiańskie pieczywo obrzędowe. W przekazach z XII wieku opisywany jako kolosalny bochen. Nic dziwnego musiał wystarczyć dla wszystkich uczestników obrzędowej biesiady. Obecnie znany jako słodkie ciasto drożdżowe. Archeolodzy nie są w...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Wypieki
,
Pieczywo
ŻOŁĘDZIOWA KAWA
O żołędziowej kawie słyszałam dawno temu, prababcia opowiadała mi jak w czasie wojny i zaraz po niej nie było co jeść i jak pomysłowe gospodynie sobie radziły. Z żołędzi właśnie robiono kawę i mąkę, korę drzew rozdrabniano i mielono dosypując do mąki, ...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Napoje
PODPŁOMYKI
Kto ich nie zna? Przetrwały wieki w niezmienionej formie. Można je wypiekać z różnych rodzajów mąki, dodawać rozmaite smakowe dodatki. Zasada jest jedna: ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, napowietrzone. Aby było elastyczne wyrabiamy je min. 15 m...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Pieczywo
KWAS CHLEBOWY
Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem tzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie or...
Ciesz się smakiem
SLAJD
JAGLANA Z GROCHEM I MIODEM
Bez wątpienia kasze były podstawą słowiańskiego pożywienia a uprawa zbóż podstawową działalnością rolniczą. Najpopularniejszą kaszą były jagły otrzymywane z prosa oraz pęczak uzyskiwany z jęczmienia. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej wiedzą...
Ciesz się smakiem
Dania bez mięsa
,
Obiad
POLEWKA Z KISZONYM PODAGRYCZNIKIEM I SZCZAWIEM
Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jaj...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Obiad
,
Zupy
JAK GRZYBY – TO TYLKO NA MAŚLE!
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciaków, które od 9 października 2014 zostały wykreś...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Kolacja
MUS Z CZARNEGO BZU
Będzie mus nie dlatego, że to takie fajne. Po zasypaniu owoców cukrem i odczekaniu doby okazało się, że mają tak mało soku, że nic więcej z nimi zrobić nie mogę. Gotowałam cierpliwie na małym ogniu ale wytworzyła się jedynie niewielka ilość syropu. Tyl...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Przetwory
KISZONE POMIDORY
Pierwszy raz ukisiłam je w ubiegłym roku. Tak sobie, bez przekonania po prostu nie miałam już co zrobić z pomidorami. Wrzuciłam do słoika gałązki bazylii, które zostały mi po oderwaniu listków do pomidorów w oleju i połamane, zeschnięte badyle ...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Przetwory
CHŁODNIK POMIDOROWY Z MALINAMI
Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo pierwsza próba. Chłodnik z pomido...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Dania główne
,
Zupy
GNOCCHI Z BOBU
Nazwa trudna ale wykonanie już nie. Niewiele różnią się od naszych rodzimych kopytek. Klasyczne przygotowuje się z ziemniaków. Ja zrobiłam z bobu i powiem Wam, że kleją się bez porównania łatwiej niż ziemniaczane. Młody bób nie nadaje się na kluski, do...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Dania główne
,
Obiad
←
Poprzednia
4
5
6
7
8
Następna
→