Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ciesz się smakiem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
251
Kategorie
191
TRUSKAWKI Z KOZIM SEREM
Nie każdy lubi kozi ser. Dość długo oswajałam się z jego ostrym, charakterystycznym smakiem. Dzięki połączeniu z z moimi ukochanymi truskawkami doceniłam jego wartość. Składniki: ser kozi truskawki ocet balsamiczny grzanki z ciemnego pieczywa oliwa ruc...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Majówka
ŁOSOŚ Z GRILLA IDEALNY NA MAJÓWKĘ
Łososia możemy przygotować jeszcze w domu i w marynacie zabrać ze sobą. Tak przygotowane ryby zachowują świeżość do 4 dni (oczywiście gdy trzymamy je w lodówce). Ryby a zwłaszcza łosoś jeśli potraktujemy je delikatnie odwdzięczą się nam smakiem:) Dlate...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania główne
,
Obiad
,
Majówka
PSTRĄG Z GRILLA
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli w trakcie majówkowych wojaży natraficie na chodowlę pstrąga i uda się Wam kupić świeżego możecie być pewni, że zachwycicie biesiadników! Składniki: pstrąg 1 szt./osobę cytryna masło koper świeży natka pietr...
Ciesz się smakiem
Dania główne
,
Obiad
,
Majówka
,
Ryby
GRILLOWANE WARZYWA
Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest p...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Majówka
,
Grillowane warzywa
WIELKA MAJÓWKA
Przed nami majówka. W sklepach piętrzą się już zapasy węgla do grilla, musztardy i ketchupy stoją pięknie wyeksponowane na półkach. Lodówki zapełniają się gotowymi zestawami na grilla. Jeszcze kilka dni i kraj jak długi i szeroki zasnuje się dymem. Na ...
Ciesz się smakiem
Sałatki
,
Majówka
,
Ryby
,
Grillowane warzywa
SAŁATKA MAJÓWKA 2014
Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania bez mięsa
,
Sałatki
MAZUREK Z KONFITURĄ MALINOWĄ I LUKREM
Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu lukru...
Ciesz się smakiem
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Słodkości
,
Wielkanoc
,
Ciasteczka
MAZUREK TRUFLOWY BIAŁY
Połączenie doskonałe. Super kruche ciasto (patrz mazurek kajmakowy) i masa truflowa z białej czekolady. Składniki: 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30% 25 ml rumu Z tych proporcji otrzymacie niepełną szklankę polewy. Warunkiem udanego mazurka je...
Ciesz się smakiem
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Słodkości
,
Wielkanoc
,
Ciasteczka
MAZUREK KAJMAKOWY
Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak! Składniki na proste ...
Ciesz się smakiem
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Słodkości
,
Wielkanoc
,
Ciasteczka
WIELKANOCNA BABA POMARAŃCZOWA
Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie! Składniki: 180 g mąk...
Ciesz się smakiem
Dania bez mięsa
,
Przekąski
,
Słodkości
,
Wielkanoc
,
Ciasteczka
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W PIWIE
Bardzo szybkie, proste danie. Co więcej za jednym razem można zrobić dwie wersje. Składniki: 1 kg kiełbasy białej czosnek przyprawy (mogą być mieszanki grillowe) 5 dużych cebul 0,5 l piwa (jasne lub ciemne jak kto lubi) Kiełbasę szpikujemy czos...
Ciesz się smakiem
Przekąski
,
Dania główne
,
Obiad
,
Dania mięsne
,
Wielkanoc
TYMBALIKI DROBIOWE
Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam też nadzieję, że moje dziecko ...
Ciesz się smakiem
Przekąski
,
Dania mięsne
,
Wielkanoc
ŻUR CZYLI BIAŁY BARSZCZ?
Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego. Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zup...
Ciesz się smakiem
Obiad
,
Dania mięsne
,
Wielkanoc
MUSZTARDOWO-MIODOWY KARCZEK
Idealna wędlina na świąteczny stół. Bardzo prosty w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osusz...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Przekąski
,
Dania mięsne
,
Wielkanoc
ROLADA SCHABOWA Z MORELAMI
Można podawać jako wędlinę jak i pieczyste z sosem. Niewprawionym może sprawić pewien kłopot wiązanie rolady ale przecież lubimy wyzwania prawda? Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 200 g moreli suszonych 50 ml oleju białe wytrawne wino maje...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Dania główne
,
Obiad
,
Dania mięsne
,
Wielkanoc
JAJKA FASZEROWANE
Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twar...
Ciesz się smakiem
SLAJD
,
Kolacja
,
śniadanie
,
Wielkanoc
←
Poprzednia
13
14
15
16
Następna
→