Gruszki do dekoracji tortów podpatrzyłam w rosyjskiej Tortik Annushka, pewnie większość z Was zna ich cudowne torty. Technikę opracowałam sama, efekt końcowy jest podobny może kiedyś uda mi się wybrać do nich na warsztaty i wtedy sprawdzę jak t...
Przedstawiam Wam listę kilku produktów, których nie znajdziecie w przepisach publikowanych na blogu i bardzo zachęcam do wykreślenia ich z Waszych list zakupowych. Chociaż nie, tak naprawdę to zachęcam Was tylko do czytania etykiet kupowanych produktów...
Najlepszy czekoladowy tort, i najbardziej czekoladowy można zjeść tylko kawałek na raz Death by chocolate cake, czyli śmierć przez czekoladę tak można go w skrócie opisać Oglądaliście kiedyś Matyldę? Jest tam taka scena z czekoladowym ...
Często zastanawiam się czemu tak mało jest obrazów przedstawiających martwe natury ze słodyczami Czy życie mistrzów malarstwa nie byłoby o wiele przyjemniejsze gdyby zamiast ryb malowali torty? Na przykład taki tort z winem? Ja tam uwielbiam mar...
Ten tort wpadł mi niedawno w oko, wyglądał tak elegancko, że nie mogłam się powstrzymać i upiekłam go w ostatniej chwili Chciałam też wykorzystać pure kasztanowe, które zalega mi w lodówce od jakiegoś czasu. Powiem tylko, że konfitura z róży, ma...
31.10 już za kilka dni, więc żeby tradycji stało się za dość jest też i straszny przepis czyli karmelowe serniczki na Halloween. To jedna z niewielu okazji w ciągu roku, kiedy dekoracja słodyczy sprawia mi większą frajdę, niż samo ich przygotowywanie… ...
Na początku lipca spełniłam kolejne marzenie! Jeszcze kilka miesięcy wydawało się to zupełnie nierealne, ale wyjazd na warsztaty z kwiatów maślanych z Miso Bakes utwierdziły mnie już w przekonaniu, że wystarczy chcieć To był jeden z najintensywniejsz...
Najlepsze brownie ever, naprawdę! Rzadko piszę takie rzeczy o ciastach, ale to przepis, któremu jestem wierna od lat i już nie zamienię go już na żaden inny To ciasto nie może się nie udać. Podobnie jak ciasto czekoladowe mud cake, kto piekł ten zrozum...
Podobno sok z brzozy jest zdrowszy nawet od wody kokosowej, jest produkowany lokalnie, zaliczam go do naszych superfoods właściwie nic dziwnego, że kusił mnie od dawna Chciałam go wypróbować w jakimś przepisie, niekoniecznie na napój. I ...
W powietrzu czuć już jesień! Więc i przepis i zdjęcia będą bardziej jesienne. Wilgotny tort marchewkowy z brzoskwiniami i rozmarynem upiekłam jeszcze w sierpniu, ale musiał cierpliwie czekać, aż znajdę czas na obróbkę zdjęć i przygotowanie wpisu. No i ...
Melópita grecki sernik z miodem w polskiej wersji. Sernik przygotujecie w 5 minut, mieszając masę widelcem to jeden z najszybszych przepisów jakie do tej pory robiłam. Ciężko pisać mi o greckich klimatach, kiedy na zewnątrz jest w pory...
Podobno niebieskie jedzenie jest nieapetyczne Chyba muszę się z tym nie zgodzić Błękitny tort z jeżynami przygotowałam bez użycia sztucznych barwników, niebieski kolor jest całkowicie naturalny i wygląda całkiem smacznie! Tort upiekłam&...
Wiśnie, czekolada, śmietanka Czarny Las jak marzenie Tym razem w wersji tarto sernikowej czyli tarta sernik czekoladowy z wiśniami. Początkowo chciałam zamiast wiśni dodać do masy serowej czereśnie, ale ostatecznie czereśnie pow...
Charlotte z marakują upiekłam na imprezę urodzinową i parapetówkę w jednym, dla mojej siostry. Na bloga załapało się nawet zdjęcie z imprezy, a raczej ciasta na imprezie A na zdjęciu załapał się i prezent od nas
Posset to chyba najprostszy deser na świecie, ma dość długą historię. Początkowo już w starożytnej Grecji! występował w formie sfermentowanego napoju z oliwy, wina, sera i zboża. W średniowiecznej Anglii posset robiono z mieszanki mlek...
Its always ice cream weather! Jeśli o mnie chodzi o podpisuję się po tym rekami i nogami, ale o ile lody mogę zjeść w każdych okolicznościach to latem smakują najbardziej A im bardziej gorąco tym bardziej mam ochotę na wszelkiego rodzaju sorbety...