Zupa absolutnie wspaniała!!! Charakterystyczny, intensywny smak, cudowny zapach…idealna jako pierwsze danie, ale również jako ciepła kolacja. Swoim wyglądem i smakiem sprawia, iż może zagościć na świątecznym uroczystym stole. Polecam gorąco
Składniki na 3 l garnek:
- 2 udka / 1 podwójna duża pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ok. 10 cm kawałek białek części pora
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżki groszku konserwowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100 g serka topionego śmietankowego (opcjonalnie)
- 3 czubate łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1-1,5 opakowania przyprawy curry
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- makaron chiński lub zwykły w dowolnym kształcie
1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, pokrojony w plasterki por) gotujemy wywar. Wyciągamy mięso i włoszczyznę. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, 1 marchewkę i 1 pietruszkę ścieramy na tarce lub kroimy w paski i wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Dodajemy kukurydzę i groszek konserwowe, a kolejno serek topiony i mleczko kokosowe. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
2. Topimy masło, dodajemy do niego mąkę i robimy złotą zasmażkę. Dodajemy do niej curry, powstanie nam gęsta papka, którą po chwili smażenia dodajemy do zupy. Całość dotujemy ok. 10 minut.
Zupę podajemy z dowolnym ugotowanym makaronem.
Smacznego