Dziś kolejny przepis na śniadanie, znów na słodko.
Trochę nam się pospało, więc pewnie jesteście po śniadaniach, ale ze spokojem można zjeść te placki także na drugie śniadanie.
Co potrzebujemy: - 125g jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 1 duże jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Co robimy:
- W misce mieszamy jogurt z jajkiem, dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
- Rozgrzać na patelni masło. Z jednej łyżki masy wyjdzie nam jeden placek. Smażyć na lekkim ogniu aż urosną i delikatnie się zarumienią.
- Po przewróceniu na drugą stronę układamy pasterki jabłek na placku i odwracamy aby się zapiekły.
- Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.
Placki to chwila pracy, a ile radości i słodkości w poniedziałkowy poranek. Zamiast jabłek można użyć dowolnych owoców, najlepiej Waszych ulubionych.
Miłego tygodnia!