Jednak książki mnie nie dobiły i udało mi się wymyślić łatwy przepis na szybki obiad.
Korzystając z nadal dostępnych i świeżych truskawek, postanowiłam zrobić amerykańskie pancakes'y z konfiturą z truskawek i delikatnym sosem.
Takie danie osłodzi nam dzień i doda sił na kolejne wyzwania!
Konfitura z truskawek- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny rozrobiona w 50 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 łyżeczce wody
- szczypta soli
- Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
- Podczas gotowania dodajemy szczyptę soli, podbija ona smak owoców.
- Gdy truskawki puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Zestawiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
Sos waniliowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 ml śmietanki 18%
- Żółtka ucieramy z cukrami. Robimy to tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka zaczną zmieniać kolor na biały.
- Śmietankę podgrzewamy, gdy zacznie się gotować zmniejszamy temperaturę i pomału, cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Zestawiamy z ognia.
Ciasto na pancakes'y
- 3 białka
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- mąka
- Białka delikatnie ubijamy.
- Dodajemy do nich mleko, a następnie dosypujemy mąkę (dałam jej na oko), aż ciasto stanie się gęste.
- Na koniec dodajemy cukier i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości.
Gdy mamy już wszystko gotowe, zaczynamy smażyć naleśniki. Smażymy je na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Na jedną porcję potrzeba nam 3 pancakes'ów.
Gotowe przekładamy konfiturą, a całość polewamy sosem. Dekorujemy świeżą truskawką.
I gotowe!
Życzę Wam smacznego!
I wracam do nauki...