Mam dziwne uczucie, kiedy wychodzę o 6 rano z domu do pracy i zaczyna być pomalutku widno. Odzwyczaiłam się i chociaż nadal ranki są mroźne to jakoś to szybsze wstawanie dnia mnie cieszy. Wiosna, wiosna, wiosna... oj tak marzy mi się :) Może skoro już pierwszy bocian do Polski przyleciał to znaczy, że za chwile już będzie? Drzewa pełne liści, trawa soczyście zielona i słoneczko! Fajnie by to było :)
Królowały na blogach jakiś czas temu. Rogaliki z trzech składników. Uwielbiam tak zagniatać ciasto kruche, które nie jest kruche i szybko się łączy. Rogaliki wyszły mi przepyszne! Lekko słodkie, pełne marmolady i wyczuwalnego masła. Rozeszły się szybciutko! Polecam ten przepis, bo jest tak szybki i prosty, że aż grzech z niego nie korzystać. Do herbaty czy kawy najlepsze rogaliki jakie jadłam :) Sklepowe mogą się schować :)
Trzyskładnikowe rogaliki z marmoladą
Składniki:3 szklanki mąki pszennej
250g masła
250g serka waniliowego (np. Danio)
340g marmolady wieloowocowej
cukier puder
Przygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wkładamy je na 45-60 minut, aby się schłodziło. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą wałkujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty (u mnie wychodziło ok. 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy rogaliki od szerszej części do węższej. Rogaliki pieczemy ok. 15-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!