Wczoraj miałam małe święto, 24 wiosen skończyłam. Dzień jak co dzień, może bardziej bym świętowała ten dzień, gdyby było więcej czasu, bardziej sprzyjające warunki, a przede wszystkim gdybym mogła zjeść chociaż kawałek tortu czy czegokolwiek co nie jest czerstwe, gotowane i bez smaku. Piękne kwiaty stoją w wazonach, prezenty bardzo cieszą, bo i praktyczne i przygodowe (znowu będę latać!) i nawet pogoda postanowiła się na ten dzień ogarnąć :) Fajnie, że ta wiosna tak coraz śmielej przychodzi, chociaż poranki są jeszcze bardzo zimne.
Chociaż sama nie mogę jeść to nie oszczędzam innych ;) Wtorkowy wieczór spędziłam w kuchni piekąc dwa torty. Jeden większy do pracy, drugi mniejszy dla rodziny. Dzisiaj zaserwuje Wam ten pierwszy, klasyczny tort z masą śmietanową i truskawkami. Podobno smakował doskonale :) Inspirację zaczerpnęłam od
Justyny. Tort okazał się być bardzo okazały, ciężki, ale ładnie się kroił pomimo dużej ilości bitej śmietany i prezentował się naprawdę ładnie (nawet jak dekorowało go takie beztalencie jak ja ;)). Wyszedł naprawdę pyszny, mało słodki i bardzo delikatny :)
Tort śmietanowy z truskawkamiSkładniki: Biszkopt: 7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
16g cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Poncz:450ml gorącej wody
2 saszetki herbaty
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru
Masa śmietanowa:500g ser mascarpone
1l śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:200g białej czekolady
500g dżemu truskawkowego
500g mrożonych/świeżych truskawek
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy oba cukry. Na małych obrotach miksera dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy olej, kiedy widzimy, że składniki się połączą wyłączamy mikser. Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy na blacie, a następnie dzielimy na 3 części. Herbatę zalewamy wrzątkiem, słodzimy i dodajemy sok z cytryną. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ser mascarpone krótko ubijamy, następnie wlewamy 500ml śmietany kremówki i całość ubijamy na sztywną, zwartą masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy herbatą, następnie rozsmarowujemy połowę słoika dżemu, posypujemy truskawkami i przykrywamy połową kremu. Nakładamy drugi blat (nasączając go wcześniej herbatą) biszkoptu i smarujemy pozostałym dżemem, posypujemy truskawkami i nakładamy resztą kremu. 500ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę, a czekoladę blenderujemy na grube kawałki. Na krem kładziemy nasączony trzeci blat, tort smarujemy bitą śmietaną. Wygładzamy, wierzch posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Smacznego!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)