Weekend szybko zleciał, ten tydzień intensywny w nadrabianiu zaległości jeśli chodzi o magisterkę. Czeka mnie też wizyta kontrolna w szpitalu, może w końcu dowiem się, kiedy będę mogła zacząć coś więcej jeść. Tęskno mi za warzywami, pieczonymi ziemniakami i grillowaną kiełbasą. Trzymajcie kciuki, żebym szybko mogła zjeść coś innego niż gotowanego kurczaka ryżem lub pierogi z serem;)
Przyszła pora na wstawienie drugiego tortu urodzinowego, którego przygotowałam dla rodziny. Zdecydowanie mniejszy, ale nie mniej słodki i czekoladowy :) Tort znaleziony u
Doroty. Trochę w nim zmieniłam, przede wszystkim biszkopt, bo wolę bardziej tradycyjny niż bezowy. Z nutką kawy, pysznych powideł śliwkowych i bitą śmietaną. Podobno był bardzo smaczny, mało słodki i przyjemnie czekoladowy :) Nie jest trudny, ale bardzo efektowny nawet dla takiego antytalenta dekoracyjnego jak ja :)
Tort czekoladowy z kawą i powidłami śliwkowymiSkładniki:Biszkopt: 5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
5 łyżek kakao
Poncz:250ml gorącej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:1 słoiczek (400g) powideł śliwkowych
100g mlecznej czekolady
Polewa:4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy oba cukry. Na małych obrotach miksera dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy olej, kiedy widzimy, że składniki się połączą wyłączamy mikser. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy na blacie, a następnie dzielimy na 3 części. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder wraz z mascarpone. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Zaparzamy kawę, dosładzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy 1/3 kawy, a następnie smarujemy połową powideł śliwkowych. Na wierzchu wykładamy 1/3 kremu śmietankowego, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy drugi blat, nakładamy resztę dżemu, krem i posypujemy czekoladą. Kładziemy ostatni blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią porcję kremu, smarując także boki i dokładnie wyrównując. Przygotowujemy polewę, żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Resztę składników zagotowujemy, dodajemy żelatynę do reszty masy. Mieszamy dobrze i studzimy aż lekko zgęstnieje. Polewamy tort polewą, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!






