Trzy egzaminy za mną. Nie znam jeszcze wyników, mam nadzieję, że wszystko zdałam. W sobotę ostatni i jeśli się powiedzie to koniec czerwca/początek lipca obrona. Trzymajcie za mnie kciuki, żeby się udało! Długi weekend spędziłam nad książkami, trochę w kuchni, w dobrym towarzystwie. Oczywiście w sobotę i niedzielę były egzaminy, stres, nerwy, mało snu. Ogólnie to jestem bardzo zmęczona i chyba w następny weekend gdzieś ucieknę zaszyć się w głuszy.
Z tego co pamiętam to już raz robiłam serową pizze, ale nie była ona aż tak wypasiona. Specjalnie dla moich gości powstał pomysł jej zrobienia i nie żałuję, bo podobno była doskonała :) Pizza na bogato, bo z dodatkiem pięciu różnych serów, które genialnie zapiekły się w piekarniku. Do tego pikantny sos pomidorowy i szybka kolacja gotowa :) Gościom smakowała, więc mam nadzieję, że i wam posmakuje :)
Pizza serowaSkładniki:350g mąki pszennej
15g świeżych drożdzy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1 kulka mozzarelli
250g żółtego sera
100g sera camembert
100g sera brie
70g sera lazur
sos pomidorowy 5 łyżek koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1-2 łyżki przyprawy do pizzy Kamis
Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy. Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim pizze. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na sos. Na wierzchu rozkładamy plastry sera camembert, lazur oraz brie. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, pieczemy ok. 12-15 minut. Smacznego!
