6.00 rano, a ja cała w nerwach, bo dzisiaj zaczynam sesję. Nauka średnio szła, pogoda i długi weekend nie nastrajają do nauki. Trzymajcie za mnie dzisiaj i jutro dużo kciuków!
A na osłodę dzisiaj przepis na pyszne ciasto truskawkowe :) Niezwykłe, bo odwrócone. Przepis podpatrzyłam u
Angie, ale troszkę go zmodyfikowałam pod siebie. Wyszło lekko słodkie, wilgotne i bardzo truskawkowe :) Szybkie i proste do zrobienia, w sam raz na pełnię sezonu truskawkowego, który teraz mamy :) Korzystajcie póki czas!
Odwrócone ciasto truskawkoweSkładniki:200g mąki pszennej
200g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
180g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g truskawek
Przygotowanie:Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. 150g masła ucieramy z pół szklanki cukru na jasny i puszysty puch. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując cały czas, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy naprzemiennie suche składniki z jogurtem. Zaczynamy i kończymy kolejkę na suchych składnikach. Dno oraz boki tortownicy smarujemy masłem, na dno wysypujemy cukier i kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wkładamy tortownicę, aby masło i cukier się rozpuściły. Truskawki w całości układamy na dnie tortownicy, blisko siebie. Na truskawki nakładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, zdejmujemy boki tortownicy, na wierzchu kładziemy talerz lub paterę i odwracamy ciasto do góry nogami, aby owoce były na górze. Smacznego!
