Czas leci bardzo szybko, kolejny weekend i znowu masa rzeczy do zrobienia. Byleby do czwartku wytrzymać, a potem wyjeżdżam w pozytywne rejony trochę odpocząć i zaczerpnąć świeżego, jesiennego i chłodnego powietrza :)
Drożdżówki najprostsze na świecie. Wyrośnięte, mięciutkie i z białym serem :) Robi się je na prawdę szybko, a zapach roznoszący się po domu jest obłędny :) Warto je upiec, do herbatki idealne :)
Przypominam o trwającym konkursie! Macie czas do wtorku napisać w komentarzu jaki wybraliście prezent i wygrać piękne sztućce :)
Przygotowanie: Drożdże, cukier, mleko, mąkę, olej, sól, jajko i żółtko mieszamy razem w misce, przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut tak aby było gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy ser, rozsmarowując po całym cieście (zachowując 1cm odstępy od brzegu). Ciasto zwijamy w roladę dłuższym bokiem, tworząc rogala. Kroimy paski ok. 10cm i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego!
Wraz z nadejściem zimniejszych dni częściej nachodzi mnie ochota na drożdżowe wypieki. Ostatnio zamarzyły mi się ciepłe bułeczki na niedzielne śniadanie. Ale takie prosto z pieca. Żeby nie musieć wstawać bardzo wcześnie, przygotowałam bułeczki wieczore...
Pipilotka - blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia
Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z przepisu na jagodzianki. Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, pachnące. Możecie ...
Drożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej.Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka...
Uwielbiamy kwaśne dżemy z agrestu czy porzeczki, idealnie komponują się one z słodkimi deserami, ale i wspaniale pasują do chrupiącej bułeczki z masłem
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM żadna kupna drożdżówka nie smakuje tak, jak ta domowa. Upieczcie je, a już nigdy nie wrócicie do tych kupnych! Smakują wybornie: mało pracy, puszyste, delikatne ciasto. Jedynym warunkiem jest uzbrojenie się w cierpli...
Drożdżówki z serem kocham. Małe, pachnące placuszki, pełne kwaskowatego sera, poprzetykane słodkimi rodzynkami. Drożdżówki z serem kojarzą mi się ze sklepikiem szkolnym i beztroskim dzieciństwem. Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty...
Tegoroczna majowa aura raczej nie zachęca do rodzinnych pikników, ale mocno trzymamy kciuki za ładną pogodę i jej rychłe przybycie, wtedy z pewnością weekendy będziemy spędzać w plenerze
Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szkla...