Ta pogoda mnie dobija. Ile jeszcze będzie tego zimna, deszczu i chmur? Kiedy w końcu wychodząc rano do pracy o 6 poczuję chociaż wiosnę zamiast zimy? Coś czuję, że skoro nie było srogiej zimy to i nie będzie ciepłego lata :( Marzy mi się słońce, wyciągnięcie letnich ciuchów i brak noszenia kurtki! Weekend za to był bardzo udany. Kazimierz Dolny okazał się być pięknym, malowniczym miasteczkiem. Myślałam, że jest to dużo większe miasto, ale i tak mi się podobało :) Pogoda trochę nie dopisała, ale na szczęście było w miarę ciepło i spacerowanie w deszczu aż tak nie dokuczało :) Odpoczęłam, wyspałam się... dawno nie miałam takich dwóch dni, żeby nie myśleć, nie martwić się, nie kombinować. Oby więcej takich weekendów :)
Ostatnio dłuższe podróże samochodem obfitują w jedzenie babeczek/muffinek. Tym razem zamarzyły mi się owsiane babeczki z kwaskowatym rabarbarem posypane dużą ilością kruszonki! Wilgotne, lekko ciężkie przez płatki owsiane i ta kruszonka - idealne do jedzenia w podróży albo na pikniku :)
Babeczki owsiane z rabarbarem i kruszonkąSkładniki:3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
500g rabarbaru
kruszonka:3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
Przygotowanie:Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, płatki i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt oraz olej. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą. Ciasto przekładamy do formy do babeczek wyłożonej kokilkami na 3/4 wysokości.
Rabarbar kroimy na kawałki i wciskamy w ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i posypujemy nią babeczki. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Smacznego!