Składniki:
12 babeczek
150 ml mleka
100 g masła
100 g białej czekolady
170 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g chałwy
100 g cukru
2 jajka
Krem:
250 g mascarpone
100 g chałwy
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni (góra-dół).
2. Rozpuść masło, białą czekoladę i mleko w łaźni wodnej – w tym celu pokrój masło na mniejsze kawałki i podziel białą czekoladę na kostki, włóż wszystko do małego garnuszka i włóż go do większego garnka z gotującą się wodą. Gdy już masło i czekolada się rozpuszczą, odstaw z ognia i zostaw do przestygnięcia.
3. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, dodaj cukier i drobno pokruszoną chałwę (w palcach).
4. Ostygniętą masę maślano-mleczno-czekoladową zmiksuj z jajkami.
5. Do składników suchych wlej masę, dokładnie wymieszaj łyżką.
6. Do formy na muffiny włóż papilotki. Każdą papilotkę napełniaj masą prawie do pełna (zostaw wolne 0,5 cm do brzegu papilotki). Piecz przez 25 minut.
7. Przygotuj krem – pokrusz chałwę, dodaj do niej mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę. Nakładaj na babeczki korzystając z rękawa cukierniczego. Jeśli takiego nie masz, możesz nałożyć masę łyżeczką i lekko rozsmarować nożem.