Tłusty czwartek już jutro no to pora robić pączki ja już mam gotowe;)
Składniki
½ kostki świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sito, a następnie przesypać do miski. W środku sterty mąki zrobić wgłębienie. Pokruszyć drożdże, rozpuścić je w letnim mleku i wymieszać z kwaśną śmietaną. Następnie wlać mleko z drożdżami do miski z mąką. Odczekać ok. 15 min., po czym dodać cukier, sól, jajka oraz roztopiony olej kokosowy. i zagnieć ciasto.
Z zagniecionego ciasta formować kule czy też oponki;) i smażyć na głębokim tłuszczu. Usmażone posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!