Każdy z nas uwielbia słodycze, w takie upały lody w szczególności. Ja jestem zwolennikiem jedzenia słodyczy nie tych kupionych, ale zrobionych samemu. Wiemy co dodajemy do naszych ukochanych słodyczy, nie trujemy się chemią, więc spokojnie możemy pozwolić sobie na taką dawkę słodkości z czystym sumieniem.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać prosty przepis na lody w 5 krokach. Smaczne i szybkie lody z mięta i czekoladą.
Składniki na ok. 700 ml lodów:
400 ml śmietany 36%
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru pudru
garść listków ze świeżej mięty
kilka kropelek miętowych, ja używam herbapolu, piękny i intensywny zapach
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Mleko skondensowane mocno schłodzić, przelać do miski i miksować około 4 minut aby napowietrzyć mleko.
2. W osobnym, wysokim naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietanę* z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo mleko, kropelki miętowe oraz poszatkowaną miętę.
3. Przelać masę do zamykanego litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
4. Po około godzinie przemieszać masę i wstawić ponownie do zamrażalnika.
5. Po kolejnej godzinie, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej pokruszoną czekoladę, wymieszać i znów do zamrażalnika. Moje lody po kolejnych 2 godzinach były zamrożone.
* minimum 2 godziny w lodowce + 10min w zamrażalniku – wtedy ubija się idealnie i bardzo szybko
Smacznego <3