Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na smażone paluszki rybne z dorsza w panierce z mąki.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- ok. 400 g filetu z dorsza
- 2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- garść świeżej bazylii
- 1 jajko
- mąkę wrocławską
- olej do smażenia
- szczyptę soli i pieprzu
1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka mniejszych kawałków.
2. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, cytryny, czosnku, bazylii oraz soli i pieprzu.
3. Kawałki dorsza umieszczamy w marynacie i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Po godzinie rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia (ok. 5 min z każdej strony). Olej powinien przykrywać całe dno patelni. Dodatkowo przez kilka sekund obsmażamy również boki ryby.
5. Tak przygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe.
SMACZNEGO! :)
Ps. Uwaga na ości, które kryją się pod panierką!
Ps 2. Przepis na ogórki małosolne widocznie na zdjęciu znajdziecie
tutaj.