Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pieczonego łososia podanego z lekkim, jogurtowym sosem.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli i pieprzu
do sosu:
- 1 mały jogurt naturalny
- pół pęczka posiekanego koperku
- sok z 1/4 cytryny
- sól i pieprz do smaku
1. Rybę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy skórę.
2. Następnie skrapiamy z obu stron sokiem z cytryny i oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.
3. Tak przygotowanego łososia wstawiamy na godzinę do lodówki.
4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i również wstawiamy do lodówki.
5. Zamarynowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Upieczoną rybę podajemy z lekko kwaśnym, koperkowym sosem.
SMACZNEGO! :)
Spróbujcie również pieczonego łososia z sosem bazyliowym, na którego przepis znajdziecie
tutaj.