Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią.

Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ "00", którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł)
- pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 g drożdży instant
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczkę ziół prowansalskich
- 1 łyżeczkę oregano
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
Dodatkowo potrzebujemy:
- 150 g tartego sera mozzarella
- 50 g tartego parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz przyprawy, mieszamy.
2. Następnie dodajemy olej i również mieszamy.
3. Porcjami dodajemy wodę i całość ręcznie ugniatamy. Ciasto jest gotowe, gdy przestaje lepić się do dłoni.
4. Uformowaną kulkę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min, aż ciasto zwiększy swoją objętość.
5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy łącząc wszystkie składniki ze sobą.
6. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy tworząc okrągły kształt (moja pizza miała średnicę ok. 35 cm).
7. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym, na wierzch posypujemy mieszanką serów i wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (u mnie było to 250 stopni) na najniższy poziom na ok 6-8 minut.
8. Tak przygotowaną pizzę podajemy ze świeżą bazylią, a zamiast sosu najlepiej użyć oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
W ekspresowym tempie przygotujecie taką oliwę łącząc 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z połową szklanki oliwy z oliwek.
Ps. Pamiętajcie aby do odmierzania wody i mąki używać szklanki o takiej samej pojemności!
SMACZNEGO! :)