Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
KUCHNIA JAK ŻYCIE
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
111
Tatar rybny z suszonymi pomidorami
Bardzo elegancka przystawka i niesamowicie smaczna. Zagościła na stole podczas kolacji wigilijnej gdyż w tym roku zrezygnowałam ze śledzia w śmietanie na rzecz tego wynalazku. Przepis znalazłam prz...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Ryba opiekana w lekkiej zalewie octowej
Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować r...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Pasztet ubrany w słoninkę
Pasztet który piekę od zawsze. Raz jest kremowy jak masło raz ma wyraźnie wyczuwalne drobinki mięsa. Wszystko zależy od tego jaki akurat chce by powstał. Ten ma wyczuwalne drobinki , mało teg...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Barszcz czerwony wg Magdy Gessler
Najlepszy barszcz czerwony jaki kiedykolwiek powstał w mojej kuchni. Nie jestem fanką pani Magdy jednak jej przepis na barszcz jak i inne potrawy ,przyznaje, są doskonałe. Oczywiście jak to w barszczu najważn...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Biszkoptowa rolada makowa
Miał być tradycyjny makowiec lecz uległam prośbą i upiekłam makowiec w biszkopcie. Zdecydowanie jestem fanką drożdżowego zawijańca jednak ta wersja też jest pyszna. Masę makową wzbogaciłam żurawiną co podniosł...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Piernik dojrzewający etap ii i III
Nadszedł czas by dojrzałe ciasto piernikowe poddać dalszej obróbce. Po wyjęciu z lodówki lub innego chłodnego zakamarka ciasto ponownie zagniatamy starając się nie dosypywać zbyt wiele mąki. Dzieli je na trzy części. By były równe proponuję użyć wagi k...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Wybuchowa rolada
Dziś rolada. Uwierzcie to nic trudnego by smakołyk zagościł na waszych stołach. Tę nazwałam wybuchową gdyż wierzch posypałam pestkami granatu Ich cierpki smak złagodził śmietanowe nadzienie,...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Piernik dojrzewający czyli smak tradycji część I
Każdy kto kocha święta i ceni smak tradycji powinien upiec ten właśnie piernik. Długo leżakujące ciasto nabiera odpowiedniego smaku i aromatu,a upieczone odpowiednio wcześnie skruszeje i jest niepowtarzalnie miękkie i sma...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Hot dogi domowe
Kolejny domowy fast food i jakże udany. Mięciutkie ciasto,pyszne nadzienie i nieśmiertelna parówka. Po wyjęciu z piekarnika smakują wybornie lecz i odgrzewanym niczego nie brak. Podane z filiżanką barszczyku śmiało mogą stanowić jednodanio...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Ciastka owsiano - kokosowe czyli mały wstęp do świąt
Małymi kroczkami testuję przepisy na ciastka świąteczne.Te ciasteczka na pewno będą na świątecznym stole gdyż są i miękkie i pyszne i nadziane bakaliami i,,,,szybko się je produkuje. Mają jeszcze jeden plus nie są wcale bardzo ...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Pierogi ruskie choć w środku francuskie
Każdy kto lubi pierogi wie,że ruskie wcale nie są ruskie tylko całkiem polskie. Te dzisiejsze są nie tylko ruskie - polskie ale też francuskie , a wszystko za sprawą nadzienia które ja wprost uwielbiam. Ten rodzaj pieroga musi być pikantny z wyczuwalną...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Polskie gołąbki w węgierskiej odsłonie
Polak - Węgier dwa bratanki,,,,coś w tym jest bo kuchnie mają doskonałą,napitki tez bardzo dobre,no choćby mój ulubiony tokaj i rzecz jasna wędzoną paprykę. Gołąbki w tej wersji są rewelacyjne. Ich smak zmienia się pod wpływem duszenia w kiszone...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Drożdżówka bez brudzenia rąk
Kochani to na prawdę możliwe. Można upiec rewelacyjne ciasto drożdżowe i nie ubrudzić sobie nawet palca. Powiem szczerze, przeglądając ten przepis podchodziłam do sprawy bardzo sceptycznie gdyż od x lat uczono mnie by ciasto drożdżowe wyrabiać długo w ...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Całkiem prosty sernik na zimno
Przyznaję,nie przepadam za sernikami na zimno,chyba dlatego, że nie bardzo odpowiadają mi organoleptycznie. Postanowiłam zrobić go nieco inaczej bym i ja miała czym się delektować przy kawie.Nie wiem czy wiecie,ale podczas picia kawy nie powinno ...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Akcja pierożek czyli eksperymentalne pierożki krucho - drożdżowe
Pierożki i rogaliki są efektem mojego eksperymentu produkcji ciasta krucho- drożdżowego. Okazuje się bowiem , że wcale nie trzeba mieć w lodówce mleka , śmietany, a nawet jajek by powstały cudownie mięciutkie ciastka. Ciasto wyrasta w lodówce , ...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
Jogurtowe muffiny xxl o smaku truskawek i malin
Niestety po cieście ani śladu , a słodkiego wciąż się chce. Zrobiłam więc baaardzo duże muffinki o dość oryginalnym smaku i wyglądzie. Piekłam je w foremkach silikonowych co bardzo ułatwiło mi życie gdy trzeba było ciastka wyciągnąć. Lubie tego t...
KUCHNIA JAK ŻYCIE
←
Poprzednia
4
5
6
7
Następna
→