Cześć,
Pani Walewska kojarzy się nam głównie z perfumami naszych Babć, prawda? Otóż, od dziś będzie Wam się kojarzyć również z tą pysznością.
Pani Walewska
Składniki na kruche ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wyrób na gładką kulkę. Podziel na dwie równe części. Formę kwadratową wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłóż na spód i rozwałkuj. Na razie odstaw.
Składniki na bezę:- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce dodawaj cukier. Na koniec dosyp mąkę. Teraz już tylko delikatnie wymieszaj.
Dodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki
- 120 g płatków migdałowych
Na rozwałkowane ciasto wyłóż połowę dżemu. Rozsmaruj go równo. Wyłóż na to połowę masy bezowej. Na górę wysyp 60 g płatków migdałowych.
Piecz w temp. 175 st. C. przez ok. 40 minut.Identycznie postąp z drugą częścią ciasta, dżemu i masy. Piecz je jedno po drugim, albo jednocześnie.
Masa kremowa:- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g masła
- aromat migdałowy
Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami. Drugą zmiksuj z żółtkami i mąką. Dodaj do gotującego się mleka i zagotuj. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Cały czas miksuj. Dodaj kilka kropelek aromatu migdałowego. Zmiksuj.
Ostudzone placki przełóż masą kremową. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.Tylko się wydaje, że jest dużo pracy, a tak naprawdę dziecinnie proste :-)Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!