Cześć,
dziś znów powrót do dzieciństwa. Tym razem w poszukiwaniu najprostszej wersji jaką znam i pamiętam :-)
Kluski nadziewane jabłkami
Składniki:- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- sól
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jabłka
- cukier
- cynamon
Ugotowane ziemniaki utłucz. Jabłka obierz, pokrój na malutką kosteczkę, dodaj cukier i cynamon- ilość wg upodobania. Do ziemniaków dodaj jajka, sól, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mąki pszennej (resztę dodaję w miarę wyrabiania ciasta). Odrywaj po kawałku ciasta, formując z nich placuszek. Na środek każdego ułóż kosteczki jabłek. Zlepiaj na kulki. Wrzucaj do osolonego wrzątku. Od momentu wypłynięcia gotuj kluski 4 minuty.
Przed podaniem możesz posypać je cukrem (ja tak lubię najbardziej) lub bułką tartą podsmażoną na maśle.
Pychota smakota!
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.