Ten sernik bez pieczenia jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektownie wygląda:-) Przy minimalnym wysiłku, możecie zrobić ciasto które z pewnością zaskoczy Waszych bliskich.Fantastyczny, chrupiący czekoladowo-orzechowy spód, słodka masa serowa i kwaśna galaretka wiśniowa, doskonale się uzupełniają, a dzięki takiemu połączeniu smaków ciasto nie jest przesłodzone i smakuje naprawdę rewelacyjnie:-)
Składniki:
Spód:- 10 szt. sucharków
- 100 g orzechów włoskich
- 300 g kremu czekoladowo-orzechowego
Masa serowa:- 1 kg twarogu (ja użyłam takiego we wiaderku)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wiśniowa niespodzianka:
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 słoik kompotu z wiśniami (około 400 ml)
Przygotować spód: sucharki i orzechy zmielić. Krem czekoladowo-orzechowy podgrzać i wsypać do niego sucharki i orzechy. Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm. Mocno docisnąć i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Wiśnie odsączyć. Kompot uzupełnić wodą do 450 ml. Podgrzać do wrzenia i rozpuścić w nim galaretkę. Dodać owoce i całość przelać do niewielkiej salaterki-odstawić do stężenia.
Przygotować masę serową: śmietankę ubić z 1/2 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym.
Do twarogu dodać pozostały cukier, ubitą śmietankę i rozpuszczoną, w 1/2 szkl. wody, żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
Galaretkę wyłożyć na środek czekoladowo-orzechowego spodu i przykryć ją masą serową.
Chłodzić przez około 12 godzin. Udekorować w dowolny sposób.