Miękkie pszenno-orkiszowe bułki na drożdżach, które ze względu na dodatek rozmarynu i soli morskiej najlepiej smakują w towarzystwie różnego rodzaju wytrawnych dodatków...:-)
Składniki:(na 16-18 średniej wielkości bułeczek)
Zaczyn:- 150 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g wody (w temp. pokojowej)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w naczyniu, które przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
- 30 g wody
- 60 g mleka w proszku
Dodatkowo:
- 40 g roztopionego, przestudzonego masła (do posmarowania bułek)
- świeży, posiekany rozmaryn
- sól morska
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić. Przykryć je folią spożywczą i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Dwie formy (ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm i kwadratowej formy o wymiarze 24 cm) wysmarować masłem.
Ciasto podzielić na kawałki (16-18 szt.), uformować z nich bułeczki, które obtoczyć w roztopionym maśle.
Bułeczki ułożyć w formach, w około 1,5 cm odstępach, posypać je solą i posiekanym rozmarynem.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 minut.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z tego bloga.