Miękki, puszysty, pszenny chlebek z wyrazistym nadzieniem z pesto z suszonych pomidorów...Trudno nam było się od niego oderwać...:-)
Składniki:Ciasto chlebowe:- 20 g świeżych drożdży
- 350-400 g mąki pszennej
- 200 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Pesto z suszonych pomidorów:
- 1/2 szkl. suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 4 łyżki ziaren słonecznika (zrumienionego na suchej patelni)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 szkl. startego parmezanu
- 1/3 szkl. w której były suszone pomidory
Dodatkowo:
W dużej misce połączyć: mleko, oliwę, cukier, sól i pokruszone drożdże. Następnie stopniowo dodawać mąkę i ziemniaki-wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto umieścić w, wysmarowanej oliwą, misce, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Wszystkie składniki pesto zmiksować na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x35 cm. Na nim rozsmarować pesto i rozsypać połowę parmezanu. Prostokąt zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku.
Wałek ciasta przekroić wzdłuż, zostawiając od góry około 4 cm bez nacięcia.
Obie części ciasta spleść ze sobą, przekładając jeden wałek ciasta nad drugim-końce zlepić.
Uformowany chlebek włożyć do, wyłożonej papierem keksówki i posypać pozostałym parmezanem.
Przykryć folią i zostawić na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 30 minut.
Jeśli chlebek zbyt szybko się rumieni należy go, na 10 minut przed końcem pieczenia, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
Przepis na chlebek pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie" (w oryginalnym przepisie autorka użyła klasycznego bazyliowego pesto).