Sezon śliwkowy w pełni więc poza usmażeniem powideł trzeba koniecznie upiec ciasto z dodatkiem tych owoców:-) Mój wybór padł na placek ze śliwkami i bezą, Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla".Kruche, maślane ciasto, śliwki i słodka, chrupiąca beza to połączenie które sprawia, że trudno sobie odmówić kolejnego kawałka tego placka :-)
Składniki:
Ciasto:- 200 g miękkiego masła
- 200 g ciasta
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 420 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia
Owoce:
- 800 g śliwek węgierek (umytych, pozbawionych pestek i przekrojonych na pół)
- 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego
Beza:
Przygotować ciasto: masło zmiksować. Do masła stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta, ciągle miksując, dodać żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (do momentu uzyskania konsystencji kruszonki).
Garść kruszonki odłożyć, a pozostałą równomiernie rozsypać na, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blaszce o wymiarach 35x45 cm. Kruszonkę docisnąć i ułożyć na niej śliwki.
Śliwki oprószyć cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier.
Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto w taki sposób aby powstał poprzeczny wzór "kratki".
Białko posypać pozostawioną kruszonką, tak aby było jej więcej tam gdzie nie ma bezy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C i piec jeszcze 35 minut.
Smacznego!