Jeśli gdzieś, w czeluściach kuchennej szafki, zawieruszyła się Wam ostatnia paczka poświątecznych pierniczków, to zachęcam do tego żeby zrobić z nich...lody :-)
Składniki:- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
- 3/4 szkl. cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka olejku rumowego (lub 1 łyżka rumu)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 szkl. pokruszonych drobno pierniczków
W niewielkim garnku o grubym dnie, wymieszać 1 szklankę mleka z 1 szklanką śmietany, dodać przyprawę korzenną i całość podgrzać (nie zagotować).
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać do garnuszka z mlekiem i śmietaną-podgrzewać do zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia, bo masa się zwarzy.
Zdjąć z ognia i wlać pozostałe mleko, śmietanę i aromat rumowy-wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce, przelać do maszyny do lodów, wsypać pokruszone pierniczki i postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Smacznego!
Przepis na piernikowe lody pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"