Nie od dziś wiadomo, że dodatek ziemniaków do ciasta chlebowego sprawia, że upieczony bochenek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość... Jeśli jednak chcecie przekonać się o tym sami, to koniecznie upieczcie chleb według tego przepisu...:-) Zachęcam!Składniki:- 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
- 400 g mąki pszennej
- 200-250 ml wody
- 100 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę, ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli kamiennej lub 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Drożdże wkruszyć (lub wsypać) do miseczki, dodać cukier, wlać 100 ml wody, wymieszać i odstawić na 15 minut (żeby "ruszyły").
Mąkę wymieszać z solą i ziemniakami, zrobić dołeczek i wlać do niego zaczyn, oliwę i resztę wody (wodę należy dolewać stopniowo, od rodzaju mąki zależy ile będzie jej potrzebne).
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je, do wysmarowanej olejem, miski, przykryć folią spożywczą i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, keksówki. Odstawić na 45-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego bochenka oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić do niego chleb (ścianki piekarnika należy spryskać wodą lub na jego dno wysypać 1/2 szkl. kostek lodu). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze przez 15-25 minut, aż bochenek się zrumieni.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Smacznego!
Przepis na chleb pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie".